Sandyford

Dublin, Ireland

Set within a generously landscaped green campus environment, the distinctive character and presence of the Osborne+Co proposal for Citi at Sandyford Central is without equal in terms

Located in a prime, visible and highly accessible location in the heart of the premier business district of South Dublin, the vision for the proposed Citi building is one that captures the extraordinary developments, both technical and in human demand, that have evolved in workplace design over recent years.

The pandemic has accelerated these changes and the timely approach by Citi to relocate its headquarters has triggered an unprecedented opportunity to create the ideal ‘workplace of the future’ for Citi Ireland.

Green in both a biophilic environment and in sustainable construction, the building will boast the highest sustainability accreditation standards including BREEAM and Net Zero whole-life carbon.

Project summary

GDV: £60m

Credentials: Green Awards Well Platinum Breeam Platinum

Total sq footage: 272,000 ft2

Download jobsheet

Concept, creative & efficiency

Almost all organisations are planning for a future which integrates the possibility of a hybrid working model. The purpose of the workplace is shifting increasingly to a meeting, collaboration, learning and social contact environments and away from traditional focused work which can be carried out at home. The digital industrial revolution we are living through will utilise technology, artificial intelligence and machine learning to make many knowledge worker tasks redundant. This has generated the ‘creatives’, and their expectations of the workplace are unlike previous generations of workers.

An opportunity exists here to shape the building and its spaces to support the way Citi works; spaces which promote shared ownership and heighten their experience. The office is increasingly less about being a container of desks – it is an ‘experience supercharger’.

Design approach

A simple rectangular form within which an endless variety of possibilities exist. Rectangular in shape and highly efficient in design the building is optimised for daylight, views, and environmental comfort.

On the ground floor, a central street forges a physical connection between the main entrance lobby and the market hall restaurant. Opportunity exists to provide a rich variety of workplace settings, amenities and support spaces, town hall, flexible conference and auditorium facilities rarely seen or possible in more confined developments in the city.

The building’s southerly orientation provides an opportunity to bring the outside in and the inside out. A large sun terrace opens off the marketplace restaurant providing further valuable amenities and work choices to the arrangement. The generous campus landscape facilitates outdoor working.

Site plan

The project is set within a phased mixed-use development with offices, a school and an institutional building set around a central campus-style landscaped green space.

The site is part of the Dun Laoghaire Rathdown Green Infrastructure Strategy, which sets out a spatial framework to develop Green strategies in the County. The site will provide a link between the city and the Dublin mountains merging the built environment of the city with open space and nature.

The proposals respond to the Sandyford Urban Framework Plan 2011-2016 and 2016-2022, plana that highlight the importance of building interfaces with public spaces, surfaces, entrances, street frontages and landscaping.